torsdag 6 augusti 2009

Livs levande mirakel

Molnen hänger regntunga utanför fönstret. Sitter på golvet inne i "klassrummet", rummet i teamhuset som har tjänat både som hem åt familjen Dahlströms en gång i tiden, dans och lovsångsövningsrum och nu som lektionsrum åt Balkans bästa bibelskola. Ferdi sitter kvar och gör de sista omproven innan det stora examineringsprovet på lördag. Tjejerna gör sig redo att gå till basa, zigenarområdet där en av dem bor. Vi ska träffas innan husförsamlingen ikväll.

Blir så här lite poetisk när jag avverkat alla uppgifter för idag och bara väntar på att Ferdi ska komma på alla tecken på jorden innan Jesus kommer tillbaka, och försöka plita ner dem på provpapperet.

Ferdi är ett livs levande mirakel. Han har aldrig gått i skolan och kunde inte skriva när han kom till oss. Levt flera år som missbrukare, tjuv, maffiot, ett liv i sällskap med hallikar, hälare och prostituerade. Han var, och är fortfarande, känd i hela Pazardjik. "Där kommer Ferdito" sa man om honom när han var hemma från sina resor till Tyskland. Killarna samlades runt honom för att höra vilka häftiga och farliga saker han hade varit med om.

Man säger fortfarande "där kommer Ferdito" när han går på gatorna i Pazardjik. Men nu följs det alltid av en viskning "han är verkligen förändrad". Folk märker förvandlingen i honom. Han berättar att killarna
som förut kom fram till honom numera inte ens vågar möta hans blick, utan kör händerna djupt ner i fickorna och böjer ner huvudet när de passerar honom. Det vet att han är en Gudsman nu. Det märks. Nu går han runt på gatorna med stolthet, han bär på det starkaste vittnesbördet av alla: Hans liv var skit, men så mötte han Jesus och blev totalt befriad. På riktigt.


Hans ögon lyser när han berättar om det. Han vittnade för en kille sist han var hemma. Det var något på insidan som sa åt honom att göra det. Han är helt förälskad i den helige Ande.

Han stavar knappt ett enda ord rätt, har fått göra omprov på säkert hälften av proven och läser lika knaggligt som en 12-åring. Men han kan förklara för dig hur man kastar ut en ond ande, vad som kommer hända i den sista tiden och varför vi inte kan leva utan den helige Ande.

Han är så lycklig, och så tacksam. "Tack ska ni ha" säger han till oss gång på gång. Men vad kan vi säga? Det är ju inte vi som gjort miraklet. Det är bara Jesus.

1 kommentar:

  1. så fantastiskt!! så härligt förvandlad han ser ut!! underbart när gud förvandlar människors liv, till de bättre!!! ett levande bevis på vad Gud kan o gör!!

    <3 linnea

    SvaraRadera